RYHMÄOPETUKSET LUKUVUONNA 2019–20
Musiikkileikkikoulutoiminnan tavoitteena on luoda ja ylläpitää lapsen myönteinen kiinnostus ja rakkaus musiikkiin. Opetus on tavoitteellista ja tasolta toiselle etenevää musiikkikasvatusta, lapsen ikä- ja kehitystaso huomioonottaen. Muskarin avoin ja kokeilemiseen kannustava ilmapiiri tukevat lapsen musiikillisen tunneilmaisun ja yksilön kokonaispersoonallisuuden kehittymistä. Yhdessä työskennellessä opitaan ryhmätoimintamalleja, toisten kuuntelemista ja kunnioittamista. Tutussa ja turvallisessa ryhmässä nautitaan musiikista elämyksellisesti ja kokonaisvaltaisesti mm. kuunnellen, laulaen, loruillen, soittaen, tanssien / liikkuen ja leikkien. Opetuksessa vahvasti mukana ovat myös visuaalinen ilmaisu, draama ja improvisointi.
Alle 3-vuotiaat (vauvat, pallerot ja taaperot) käyvät tunneilla yhdessä aikuisen kanssa. Tuntien sisältö tukee vanhemman ja lapsen välistä vuorovaikutusta aikuisen ollessa mukana aktiivisena toimijana.
Noin 3-vuotiaasta (muksuryhmä) alkaen lapset käyvät muskarissa pääsääntöisesti ilman vanhempaa. Erityisesti syksyllä ryhmien alkaessa vanhemmat voivat tulla lapsen mukaan ensimmäisille tunneille tarpeen vaatiessa. Pyritään kuitenkin mahdollisimman nopeasti saamaan ryhmä vakiintumaan, ja annetaan näin ryhmäytymiselle rauha.
Perhemuskareissa (vauvat, pallerot, taaperot ja sisarusryhmät) oppilasmäärä on 6–10, muksu- ja tenavaryhmissä 6–8.
SOITINVALMENNUS 1, 2 ja 3
Soitinvalmennuksessa syvennetään ja laajennetaan musiikillisia taitoja monipuolisesti muskarista tuttujen työtapojen avulla. Soitivalmennus harjaannuttaa musiikillista hahmottamista, kuten musiikillista kuuntelukykyä, muistia, rytmi-, melodia-, harmonia-, dynamiikka- ja muototajua sekä antaa valmiuksia itsenäisen soittoharrastuksen aloittamiselle. Käytössä on erilaisia rytmi- ja melodialyömäsoittimia, joiden lisäksi opetellaan 5-kielisen kanteleen ja ukulelen alkeita. Sv2 -ryhmissä soitetaan myös nokkahuilua, ja sv3:ssa pianoa sekä 10-kielistä kanteletta (huomioiden lasten motoriset taidot ja kiinnostus).
Keväällä järjestettävässä soitinkarusellituokiossa soitinvalmennusoppilaat pääsevät halutessaan perheineen tutustumaan myös muihin opistossamme opetettaviin instrumentteihin. Elämyksellisyys ja yhdessä tekemisen ilo ovat edelleen musiikkihetkien perusta.Soitinvalmennukseen voi tulla ilman aiempaa kokemusta musiikkiharrastuksista!
Soitinvalmennus 1 ja 2 -ryhmissä oppilasmäärä on 6–8, sv3 -ryhmät ovat 3–5:n oppilaan pienryhmiä.
VANHEMMILLE
Olethan täsmällinen tuodessasi ja hakiessasi lasta muskarista. Muskari- ja soitinvalmennustunneilla liikutaan, joten liukuestesukat tai tossut kannattaa olla jalassa liukastumisten varalta. Käsien pesu ja wc:ssä käyminen on hyvä tehdä aina ennen tuntia. Ryhmissä pöpöt tarttuvat lapsiin ja ohjaajaan hyvin helposti, joten sairaana tai puolikuntoisena on jäätävä kotiin. Ilmoitathan toimistoon (muskari@toolonmusiikkiopisto.fi), mikäli yhteystietonne muuttuvat tai musiikkiharrastussuunnitelmiinne tulee muutoksia. Tuntien kuvaaminen ja videotallenteiden ottaminen on kielletty.