TUKIAINEET TÖÖLÖN MUSIIKKIOPISTOSSA 2024–25
Tukiaineet ovat kaikille soitto- ja lauluoppilaille tarjolla olevia valinnaisia ja vapaaehtoisia (musiikinperusteet, rytmiikka, musiikkitieto, orkesteri, bändi, lauluyhtye, musiikkiteknologia) lisäkoulutuksia.
SOITONOPISKELIJOIDEN TUKIAINETUNNIT:
ORKESTERIT
Kansanmusiikkiyhtye ma 16.45–17.30 lk 3, Jonna. Soittotaitoiset oppilaiden vanhemmat ovat tervetulleita maksutta mukaan.
Kansanmusiikkiyhtyeessä olis tarkoitus harjoitella kuulonvaraista oppimista, nuottejakin toki käytetään. Erityisesti 10-15-vuotiaat ovat oivaa ikäluokkaa tähän, mutta kaikenikäiset ovat tervetulleita. Kaikki instrumentit käyvät. Olisi hyvä olla sellainen instrumentin soittotaito, että pystyy ainakin helppoja melodioita toistamaan kuulonvaraisesti.
Puhallinorkesterit puhaltajille ja lyömäsoittajille
Harjoitukset joka maanantai Gyllenberg-salissa (Sandels-talo, Topeliuksenkatu 2, kerros -1). Johan Cantell & Anniina Tyni.
Mikro-Abbba, ma klo 16.30-17.15
Mini-Abbba, ma klo 17.00-17.45
Abbba ma klo 18.00-19.30
Mikro-Abbba on tarkoitettu uusille soittajille, myös vasta-alkajille. Mini-Abbbaan osallistuvat jo aikaisemmin mukana olleet tai hieman pidemmälle ehtineet alakoulu-ikäiset oppilaiat. Puhallinorkesteri Abbbassa soittavat yläkoulu- ja lukioikäiset oppilaat.
Bändit (kysy omalta opettajaltasi)
LAULUYHTYEET
Lasten lauluryhmä on suunnattu n. 8–12-vuotiaille. Ryhmässä lauletaan sekä yksiäänisesti että harjoitellaan myös moniäänisyyttä eri tavoin. Mukaan pääsyn edellytyksenä on vain taito lukea laulunsanoja muiden mukana. Tunti alkaa useimmiten jollain mukavalla harjoituksella/leikillä. Laulamme lauluja monipuolisesti, joskus vuodenaikaan liittyen, välillä vanhempia lauluja ja vastapainoksi tämän päivän poppia. Päälaulukieli on suomi, mutta tutustumme joskus muunkielisiinkin lauluihin. Myös rytmittely, rummuttelu ja mm. kazoon soittaminen on ollut ohjelmassa.
Nuorten lauluyhtye on suunnattu n. 13–17-vuotiaille, ja on tavallaan jatkoa lasten lauluryhmälle. Lauluyhtye keskittyy enemmän pop-jazz-genren musiikkiin, mutta laulamme toki yhtyelaulumusiikkia muiltakin musiikin alueilta. Esiintymisissä käytämme mikrofoneja tarpeen mukaan. Lauluyhtyeessä voi kehittää lauluääntään yhdessä muiden kanssa ja samalla opettelemme moniäänisyyttä. Ryhmälaulamisessa kehittyy tehokkaasti taito kuunnella toisia ja tehdä musiikkia yhdessä.
Kuoro toivottaa monenlaiset laulajat mukaan toimintaan! Kuorossamme ei ole varsinaista ikärajaa eikä esim. nuotinlukutaitopakkoa, vaan opetellaan lauluja yhdessä ja kotona voit harjoitella äänitteiden tuella. Joukkoomme on liittynyt sekä kuoroharrastuksen vasta-alkajia sekä laulajia, jotka ovat halunneet palata kuorolaulun pariin. Meillä ei ole pääsykokeita, mutta voit tulla kokeilemaan yhdelle kuorokerralle, ja jos haluaisit jatkaa, mietitään sitten yhdessä, miten parhaiten pääset mukaan. Laulut ovat olleet pääasiassa 2–4-äänisiä, useimmiten suomen- tai englanninkielellä. Lauluohjelmistossa on ollut mm. seuraavanlaisia lauluja: Oman kullan silmät, Käppee, Lean on Me, El condor pasa, Knockin’ on Heaven’s Door, afrikkalaiset laulut, joululaulut.
Aikuisten lauluyhtye on suunnattu hieman enemmän laulamista harrastaneille yhtyelaulamisesta kiinnostuneille laulajille. Nuotinlukutaito ei ole välttämätön, mutta jonkinlaista kuoro/yhtyelaulutaustaa olisi hyvä olla, jotta pysyy mukana. Kokoonpano on ollut melko pieni, vaihdellen hieman lukuvuosittain, n. 5–9 laulajaa. Tavoitteena on haastaa lauluyhtyeläisiä monenlaisella musiikilla ja erilaisilla sovituksilla. Samalla pyritään vapaaseen ja soivaan äänenkäyttöön. Ohjelmistossa on viime lukuvuosina ollut lauluja madrigaaleista pop-jazziin sekä moderniin yhtyelaulumusiikkiin (mm. Toto: Africa, Rajaton: You Can’t Stop Me, Kaipaava, Come In And Stay a While, Underbart är kort, madrigaaleja, pop-musiikkia jne.)
Lauluyhtye nuoret, (ti n. klo 17–) Saija
Lauluyhtye aikuiset (joka toinen pe 18.20–19.20) Saija
Kuoro (joka toinen pe 18.20–19.20) Saija
RYTMIIKKARYHMÄT
Rytmiikkatunnit ovat muskareita kouluikäisille lapsille, nuorille ja aikuisille. Suomalaisen ja muun maailman musiikin kyydissä tehdään yhtä sun toista, mitä soittotunneilla ei useinkaan voi, eikä ehdi. Lauletaan, liikutaan ja soitetaan yhdessä toisten lasten tai aikuisten kanssa. Tämä kaikki voi olla sekä hauskaa ja elämyksellistä että tukea soittoharrastusta. Kun laulaa samalla kun soittaa ja/tai liikkuu, kehittyvät mm. koordinaatiokyky, motoriikka, rytmitaju, laulutaito ja musiikillisten rakenteiden ymmärtäminen.
Rytmiikka 7–10-vuotiaat ke klo 17.30–18.15
Rytmiikka 11–15-vuotiaat pe klo 15.30–16.15
Rytmiikka 16–19-vuotiaat pe klo 16.15–17
Rytmiikka aikuiset Perkkamania vuoroviikoin to klo 19–20 ja pe 17.15–18.15
MUSIIKIN PERUSTEET (TEORIA & SÄVELTAPAILU) (N. 8 PAIKKAA/RYHMÄ)(Luokka 3)
MuHa 10–15-vuotiaat ma klo 15.30–16.15 (opettaja Jonna)
MuHa 11–15-vuotiaat ke 15.30–16.15 (opettaja Pia)
MuHa yli 15-vuotiaat ke klo 19–20 (opettaja Pia)
Musiikin perusteissa on tarkoitus opetella keskeisimpiä soittoon ja lauluun liittyvät asiat. Niitä ovat nuotit, tauot, tärkeimmät musiikkitermit, intervallit, soinnut sekä yksinkertaisimmat rakenteet. Samoin säveltapailupuolella on tarkoitus oppia hahmottamaan kaikkein olennaisimmat ja käytännönläheisimmät asiat soittamisen kannalta. Tunneilla tehdään toki perinteisesti paperitehtäviä, mutta asiat pyritään opettelemaan kunkin oman soittimen kautta. Eli luvassa on soittoa, laulua, rytmejä ja paperihommia.
Oppikirjana käytetään Veli-Matti Halkosalmen ja Pasi Heikkilän tekemää kirjaa ”Tohtori Toonika”. Kirjassa on kaikki asiat alkeista aina pt 3:een asti ja ylikin. Kirjan mukana on äänitteiden latauskinkki, vanhemmissa versioissa CD.
Hinta n. 35€. Kirjaa saa ainakin Otavan kirjakaupasta, Suomalaisesta kirjakaupasta, Ostinatosta, F-musiikista ja monesta nettikaupasta.
MUSIIKKITIETO
Musiikin kuuntelukurssi (eri tyylilajien ja aikakausien musiikkia eri lukukausina) 7 kertaa lauantaina n. klo 11–12.30
MUSIIKKITEKNOLOGIA
Tarkoituksena on tutustua tietokoneen antamiin mahdollisuuksiin musiikin tekemisessä.
Tutustutaan esimerkiksi erilaisiin nuotinkirjoitus-, sekvensseri-, looppi- ja säestysohjelmiin.